Vizita lui Krasnoselski la Moscova pare să fi adâncit criza energetică

Vizita lui Krasnoselski la Moscova pare să fi adâncit criza energetică
© novostipmr.com   |   LIderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski

Criza energetică din regiunea transnistreană a Republicii Moldova pare să fi luat o turnură neașteptată. Deși liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirma triumfalist, după vizita recentă la Moscova, că în curând în stânga Nistrului va fi gaz („umanitar”) rusesc, astăzi asistăm la o confuzie și mai mare în ceea ce privește modul de depășire a crizei. În toată această situație, autoritățile moldovenești se află „între ciocan și nicovală”, Chișinăul fiind supus unui atac mediatic concertat din partea Tiraspolului, Moscovei și a „cutiilor de rezonanță” rusești din interiorul Republicii Moldova.

 

Cum urma gazul „umanitar” rusesc să ajungă în stânga Nistrului

Vadim Krasnoselski, a fost, în perioada 10-14 ianuarie a.c., într-o vizită în Federația Rusă, motivul deplasării fiind legat de criza energetică din stânga Nistrului. Despre această vizită nu se știe aproape nimic. Krasnoselski doar a adus la cunoștință opiniei publice, în cadrul unei conferințe de presă foarte mediatizată în stânga Nistrului, că a purtat negocieri la nivelul Ministerului rus al Energiei, fără a informa când și cu cine s-a întâlnit în Rusia. Unica informație făcută publică de către liderul regimului separatist de la Tiraspol a fost anunțul că problemă energetică va fi în scurt timp depășită ți multașteptatului gaz natural rusesc va ajunge în regiunea transnistreană.

Krasnoselski a precizat că acest gaz va fi livrat de către Rusia în calitate ajutor umanitar acordat regiunii, fără a oferi detalii tehnice despre cine va îl transporta și modul în care va ajunge în stânga Nistrului. Un alt aspect menționat de el a fost că aprovizionarea cu gaz se va face doar pentru necesitățile locuitorilor din stânga Nistrului și funcționarea economiei regiunii transnistrene (fără a produce energie electrică care să fie livrată malului drept). Totodată, Krasnoselski a ținut să specifice că așteaptă ca guvernul de la Chișinău, inclusiv președintele Maia Sandu, să-și respecte promisiunile făcute anterior și să nu blocheze livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană (Chișinăul, de altfel, nu a blocat niciodată livrările de gaz în Transnistria).

În scurt timp, au început să iasă la suprafață tot mai multe informații despre modul în care gazul „umanitar” rusesc urma să ajungă în stânga Nistrului. Chiar în ziua în care Krasnoselski făcea anunțul despre depășirea crizei energetice în stânga Nistrului „datorită” așa-numitului gaz „umanitar” rusesc (15 ianuarie a.a.), în spațiul public a apărut știrea că Serviciul de Informații și Securitate îl audiază pe Arcadie Vicol, proprietar al companiei „Natural Gaz D.C.”, despre care presa a scris că în trecut a fost un apropiat al controversatului politician și om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, s-a aflat despre faptul că „Natural Gaz D.C.” a încheiat un contract cu „Tiraspoltransgaz” privind livrarea în stânga Nistrului a gazelor cumpărate de pe piața europeană. Vicol a confirmat pentru mass media existența contractului între „Natural Gaz D.C.” și „Tiraspoltransgaz”, dar a specificat că gazul cumpărat de compania pe care o deține pentru regiunea transnistreană urma să fie european, nu rusesc. În conformitate cu unele informații strecurate în presa rusă, livrările ar fi trebuit să aibă loc în lunile ianuarie-aprilie 2025, gazul pentru regiunea transnistreană urmând a fi procurat de pe piața spot europeană în volum de până la 3 milioane de metri cubi pe zi, iar costurile achizițiilor să fie acoperite de la bugetul Rusiei.

Existența acestei scheme a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, (dar și de către liderii regimului separatist de la Tiraspol) care a declarat că Rusia este gata să cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană de pe piață, cu condiția aă aspectele logistice legate de livrarea gazelor naturale și încheierea contractelor de furnizare să fie asigurate de Chișinău.

Controversele livrării gazului pentru regiunea transnistreană  

Autoritățile de la Chișinău au fost la curent cu vizita lui Krasnoselski la Moscova, confirmarea venind chiar din partea președintelui Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 14 ianuarie (în cadrul căreia au fost analizată situația din sectorul energetic), dar au ținut-o în secret până la revenirea acestuia în regiunea transnistreană. Șefa statului a argumentat acceptul autorităților moldovenești de a-i permite plecarea la Moscova prin faptul că s-a dorit a demonstra, încă odată în plus, că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții pentru criza energetică din stânga Nistrului.

Spre surprinderea, atât a autorităților moldovenești, cât și a companiei „Moldovagaz”, Krasnoselski nu i-a informat despre rezultatele vizitei sale în Rusia, oficialii moldoveni aflând despre rezultatele deplasării din conferința „triumfalistă” a liderului regimului separatist de la Tiraspol. La developarea intenției Tiraspolului (Moscovei) de a aduce gaze naturale în regiunea de pe piața europeană, guvernul de la Chișinău, dar și compania „Moldovagaz”, au precizat că, având în vedere legislația Republicii Moldova, singura companie care poate să livreze gaze naturale regiunii transnistrene, în conformitate cu contractul semnat cu „Gazprom”, este „Moldovagaz”.

Reieșind din faptul că regiunea transnistreană, spre deosebire de restul teritoriului Republicii Moldova, nu face parte din Pachetul Energetic III, „Tiraspoltransgaz” nu are licența de furnizor, ceea ce nu-i permite să cumpere în mod independent gaze naturale de la diverse companii. Soluția livrării în regiunea transnistreană a gazelor cumpărate pe piața europeană a fost propusă întreprinderii „Tiraspoltransgaz” de către „Moldovagaz” (împreună cu „Energocom”) încă la data de 2 ianuarie 2025. Condiția de bază a fost ca „Tiraspoltransgaz” să plătească pentru gazele livrate.

După anunțul autorităților moldovenești că livrarea de gaze naturale în regiunea transnistreană poate fi realizată doar de către „Moldovagaz”, Krasnoselski, într-o adresare către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Tiraspolul este gata să accepte procurarea de gaze naturale pentru stânga Nistrului prin intermediul „Moldovagaz”. În adresarea sa, liderul regimului separatist de la Tiraspol a dat garanții că „Tiraspoltransgaz” va achita gazul livrat de către „Moldovagaz”, fără a preciza din ce bani va fi efectuată plata.

Disponibilitatea Tiraspolului de accepta gazele naturale livrate de către „Moldovagaz” nu este una fără echivoc. Dintr-un comunicat al Biroului politici de reintegrare aflăm că partea transnistreană a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe, iar „Tiraspoltransgaz” să-i plătească întreprinderii „Moldovagaz” doar plata pentru tranzitul pe teritoriul statului nostru. Totodată, în comunicat se spune că autoritățile moldovenești analizează compatibilitatea acestei solicitări cu rigorile legale naționale și internaționale.

Între timp, în presa rusă a apărut informația că compania care urmează să aducă gazele naturale la hotarele Republicii Moldova este „Ozbor Enterprises”, creată de persoane cu conexiuni în structurile „Gazprom” și înregistrată în Cipru. La 20 ianuarie, „Ozbor Enterprises” a rezervat, de la 1 februarie, 3,1 milioane metri cubi de gaze pe zi la frontiera dintre Turcia și Bulgaria (în punctul Strandzha II), acest volum fiind aproape similar cu necesitățile zilnice ale regiunii transnistrene.

La rândul său, Guvernul Republicii Moldova a respins informațiile vehiculate de Federația Rusă și regimul separatist de la Tiraspol privind livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană, acuzându-le că sunt parte dintr-o campanie de dezinformare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu au fost informate despre niciun plan nou cu privire la gaze care să fie livrate prin compania Ozbor Enterprises.

În acest context, Guvernul de la Chișinău a solicitat Ambasadei Rusiei în R. Moldova informații detaliate despre companiile implicate în posibilele livrări de gaze către regiune, dar nu a primit încă un răspuns.

Concluzii

În avalanșa de evenimente legate de criza energetică din stânga Nistrului se reliefează faptul că Rusia nu va mai livra gazele naturale în regiunea transnistreană după schema constituită în timp, de către Gazprom. Vechiul model, potrivit căruia gazul rusesc era livrat gratis regiunii transnistrene, reieșind din contractul cu Gazprom, se pare că a devenit deja istorie. După decizia Ucrainei de a nu permite tranzitul gazului rusesc spre Europa, vechea schemă de aprovizionare a regiunii transnistrene cu gaze naturale putea fi tehnic continuată prin gazoductul transbalcanic, dar această modalitate de livrare a gazului ar fi fost, oricum, una temporară. Situația care s-a creat va duce la schimbări majore în modul de funcționare a economiei regiunii separatiste. Vechiul model economic, bazat pe gazul rusesc gratis, nu va putea fi perpetuat în noile condiții energetice regionale. În consecință, nici populația regiunii transnistrene, nici elitele de la Tiraspol, nu vor mai trăi ca înainte. Cu certitudine, în stânga Nistrului, în viitorul apropiat, vor avea loc schimbări majore.

Criza energetică din regiunea transnistreană a pus în mare dificultate autoritățile moldovenești. Pe de o parte, autoritățile moldovenești au obligația să identifice soluții pentru populația din stânga Nistrului, aflată în pragul unui colaps umanitar. Pe de altă parte, trebuie să facă față jocului de culise al Moscovei, care folosește regimul separatist de la Tiraspol în calitate de instrument contra guvernului de la Chișinău cu scopul să destabilizeze situația politică în Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an. Firește, Chișinău este dispus să permită gazelor naturale să ajungă cât mai repede în regiunea transnistreană. A declarat-o în repetate rânduri. Pentru autoritățile moldovenești este, însă, principial ca gazul „umanitar” rusesc să nu fie o nouă schemă de finanțare a regimului separatist de la Tiraspol, cu „bani murdari”.

Timp citire: 8 min