Corupția electorală și dosarul Evgheniei Guțul

Corupția electorală și dosarul Evgheniei Guțul
© EPA/DUMITRU DORU   |   Simpatizanți ai bașcanei regiunii autonome găgăuze la un miting în susținerea Evgheniei Guțul în timpul procesului ei de la Judecătoria Buiucani din Chișinău, Republica Moldova, 3 iulie 2025.

Fenomenul corupției electorale din ultimii ani, dar și dezbaterea dosarului penal al bașcanei Evghenia Guțul au fost subiectele abordate în presa din regiunea găgăuză pe parcursul săptămânii trecute.

Cum fenomenul corupției electorală a devenit normă pentru Republica Moldova (Găgăuzia)?

Portalul LAF a publicat săptămâna aceasta o analiză dedicată fenomenului corupției electorale. Autorul materialului, Vitali Gaidarji, șeful portalului LAF, a analizat modul în care alegătorii au devenit ostatici ai pomenilor electorale, faptul că autoritățile refuză să observe mita și ce legătură are experiența europeană în combaterea acestui fenomen care este însă ignorată.

Vitali Gaidarji a menționat că, din 2022 până în 2025, în Republica Moldova a devenit evident faptul că fenomenul corupției electorale s-a transformat în normă. Acest lucru a fost evident mai ales în regiunea găgăuză. „Regiunea autonomă din sudul țării, cu o populație de puțin peste 100 de mii de oameni, a devenit un fel de laborator al abuzului electoral. Dar problema este sistemică și acoperă întreaga Republica Moldova - de la Bălți la Căușeni", consideră autorul.

El a adăugat că, potrivit legislației în vigoare, cumpărarea de voturi este o infracțiune penală. Și oamenilor ar trebui să le fie frică să recurgă la ea. Cu toate acestea, realitatea este alta.

„Potrivit datelor Promo-LEX în anul 2023 în instanță au ajuns doar patru dosare penale din zecile de plângeri legate de luare de mită. Nu există nicio condamnare. Adesea, organele de aplicare a legii înregistrează cererile, dar închid cazurile pentru „lipsă de corp delict”. Resursa administrativă? Codul electoral (articolul 52) interzice în mod explicit utilizarea poziției oficiale, a echipamentelor, a spațiilor, a fondurilor bugetare pentru campanie. Dar primarii și chiar directorii de școli continuă să însoțească candidații, făcând campanie în timpul orelor de lucru”, a scris Gaidarji.

El a invocat, de asemenea, exemplul țărilor UE, deoarece acestea luptă împotriva corupției electorale:

  • România: peste 100 de condamnări pentru cumpărare de voturi în ultimii 5 ani. Unele cu condamnări efective.
  • Bulgaria: Comisia Electorală Centrală are dreptul de a elimina candidații din alegeri pentru cumpărare de voturi.
  • Germania: chiar și o „recompensă” simbolică acordată unui alegător este motiv de anulare a alegerilor.

Este corectă pedepsirea bașcanei cu nouă ani de închisoare? Analiză realizată de Nokta

Ar fi corect să se impună o pedeapsă de nouă ani de închisoare guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul? Jurnalistul Mihail Sirkeli a pus această întrebare în cadrul emisiunii sale Nokta Live .

În opinia sa, Guțul este un personaj politic creat și gestionat din Rusia.

„Prin folosirea lui Guțul, Kremlinul arată că cine nu era nimic poate deveni totul. O fată care nu reușește din a treia încercare să pronunțe cuvântul potențial și, în general, abia poate citi o foaie de hârtie a devenit șefa unei întregi regiuni”, - a declarat Sirkeli.

În opinia sa, acesta este pericolul pentru Republica Moldova. El a spus că se încearcă instalarea unor personaje similare în funcții de conducere peste tot în Republica Moldova, prin influența lui Ilan Șor.

Sirkeli a amintit că Guțul este acuzată că a transportat timp de mai mulți ani sume mari de bani care au mers la finanțarea ilegală a Partidului Șor și a protestelor organizate de acesta.

„Evghenia Guțul, repet, a fost un element important în sistemul de finanțare a tuturor acestor activități ilegale ale Organizației criminale Șor și, de fapt, în finanțarea ilegală a realității paralele pe care Rusia a creat-o în Moldova și încearcă să o amplifice până la punctul în care să schimbe puterea în țara noastră și să preia efectiv Moldova”, a adăugat Sirkeli.

Fostul judecător CEDO despre cazul Evgheniei Guțul la postul GRT

Postul public de televiziune GRT a difuzat un interviu cu Stanislav Pavlovski, avocat și fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Subiectul principal a fost procesul împotriva bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.

În opinia sa, nu este corect să se discute despre acest proces înainte de anunțarea verdictului.

„Acest lucru poate fi considerat ca o presiune asupra instanței. Nu putem decât să sperăm că în cazul procesului împotriva Evgheniei Guțul va fi luată o decizie legală, corectă și justificată", - a spus Pavlovski.

El crede că procurorii uneori tind să pedepsească o persoană mai sever decât ar trebui. Întrebat de prezentator ce ar trebui să facă Găgăuzia, dacă Guțul este găsită vinovată, Pavlovski a reamintit că decizia finală a instanței devine definitivă după decizia Curții de Apel.

„Dacă Guțul pleacă din funcție, nu înseamnă că poporul găgăuz nu va alege un bașcan ca Guțul, care va fi în confruntare cu autoritățile centrale. Prin urmare, cred că autoritățile nu au ales tocmai calea corectă de comportament. Poate ar fi trebuit să caute un punct comun", - crede Pavlovski.

Timp citire: 3 min