
Transnistria trebuie neapărat să se pregătească să înfrunte, după 10 februarie, noi provocări și presiuni din partea conducerii naționaliste pro-românești de la Chișinău, potrivit presei de la Tiraspol.
Dezinformare: Conducerea naționalistă pro-românească de la Chișinău va exercita, după 10 februarie a.c., noi presiuni asupra Transnistriei pentru a absorbi regiunea prin presiune și agresiune.
ȘTIRE: „De la 1 februarie, gazele naturale procurate dintr-un grant european în valoare totală de 20 de milioane de euro au început să fie livrate în Transnistria. La început s-a spus despre 30 de milioane, dar Chișinăul a anunțat că are dreptul să primească și el 10 milioane”, susține așa-zisul deputat de la Tiraspol, Andrei Safonov, citat de novostipmr.com.
Acesta menționează că, deși autoritățile moldovenești ar fi tergiversat timp de o lună livrările de gaz în stânga Nistrului, gazul a ajuns, toruși, în Transnistria și va alimenta regiunea timp de 10 zile (n.a – perioada 1 – 10 februarie) cu căldură și lumină. Potrivit lui Andrei Safonov, acest lucru a fost posibil exclusiv datorită Uniunii Europene căreia i-a mulțumit.
„Totuși, acum este necesar să ne punem întrebarea: ce se va întâmpla în continuare, după 10 februarie? Logic, ar trebui să înceapă livrările de gaze pe termen lung către Transnistria în baza unui acord cu Rusia și Ungaria. Rusia are volumele necesare de gaz și conducte pentru acest lucru – fie direct prin Ucraina, fie prin Turcia. Ungaria are companii care ar putea asigura partea juridică a furnizării de gaze către republica noastră. Dar autoritățile de la Chișinău, se pare, nu și-au abandonat planurile de a pune presiune pe Transnistria”, afirmă așa-numitul deputat și politolog de la Tiraspol.
El citează mai multe opinii exprimate la Chișinău, potrivit cărora Tiraspolul ar trebui să plătească pentru gazul livrat în regiune așa cum malul drept a achitat pentru energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. De asemenea, Safonov face referire inclusiv la declatrațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a subliniat că metanul procurat pentru stânga Nistrului nu ar trebui să fie utilizat pentru activitatea companiilor industriale mari. În același timp, Safonov amintește de faptul că președinta Maia Sandu a declarat că Rusia se face vinovată de provocarea crizei energetice.
„Astfel, Chișinău contează pe acapararea unei regiuni transnistrene slăbite, pe agresiune. Mai mult, regimul de la Chișinău a refuzat contactele între înalții oficiali ai celor două state (Safonor are în vedere Moldova și Transnistria – n.r.)”, a mai spus Safonov. El s-a arătat convins convins că Chișinăul va împiedica livrările de gaze naturale rusești în regiune. „Dacă vor face acest lucru, vor demonstra clar că ei se fac vinovați de criza umanitară și sărăcirea oamenilor din Transnistria. (…) Și acuzațiile de genocid nu vor mai fi vorbe goale”, a declarant Andrei Safonov, care a mai acuzat Chișinăul de lipsă de dialog.
Realitate: Autoritățile de la Chișinău și Uniunea Europeană au stabilit un nou plan de sprijin pentru regiunea transnistreană. Bruxelles-ul este gata să ofere condiționat regiunii bani suplimentari pentru depășirea crizei.
NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul pregătește noi provocări și presiuni la adresa regiunii transnistrene, după 10 februarie; 2. Chișinăul împiedică livrarea gazelor naturale rusești în Transnistria.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul continuă tentativele de destabilizare a situației din regiune, divizând societatea de acolo pe fundalul crizei energetice și proiectând o imagine negativă asupra guvernării pro-europene de la Chișinău pe care o acuză de provocarea acestei crize.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a anunțat, pe 4 februarie, într-o conferință comună cu președinta Maia Sandu, despre un nou sprijin pentru Republica Moldova, în contextul crizei energetice, în valoare de 250 de milioane de euro. În acest pachet de asistență este inclus și un ajutor suplimentar de 60 de muilioane de euro, propus regiunii transnistrene pentru a face față crizei după 10 februarie a.c. Premierul Dorin Recean a explicat că resursele financiare vor fi oferite pentru procurarea gazelor naturale pentru malul stâng al Nistrului, însă Tiraspolul trebuie să îndeplinească anumite condiții, în special să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului.
În ceea ce privește livrarea gazelor în stânga Nistrului, Dorin Recean a precizat, pe 27 ianuarie a.c., că a primit o ofertă din partea companiei maghiare MOL și că autoritățile analizează dacă documentul respectă legislația națională și internațională.
Anterior, a mai fost o tentativă din partea Tiraspolului de a aduce gaze nturale rusești în regiune. Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunța, pe 15 ianuarie a.c., după o vizită la Moscova, că Rusia va oferi „gaz umanitar” regiunii. Peste două săptămâni, el a anunțat, însă, că Rusia este dispusă să ofere un credit Transnistriei, fără a preciza suma și condițiile de acordare a acestui împrumut.
Autoritățile de la Chișinău, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au anunțat că sunt gata să ajute în continuare regiunea transnistreană, însă resursele energetice sunt destinate exclusiv cetățenilor, obiectivelor de importanță socială sau micilor afaceri, dar nu și Uzinei Metalurgice de la Râbnița sau fermelor de criptovalută, care activează în condiții netransparente.
CONTEXT: Criza energetică prin care trece regiunea transnistreană a fost provocată de Federația Rusă, care a refuzat să-și îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale în Republica Moldova, după ce Ucraina a interzis, din 1 ianuarie a.c., tranzitul acestora pe teritoriul său. Chișinăul a propus mai multe soluții pentru a evita o criză umanitară în stânga Nistrului, însă Tiraspolul le-a respins. Totuși, regimul separatist a fost nevoit să accepte ultima propunere privind un plan de depășire a crizei, realizat împreună cu Uniunea Europeană, care a oferit și un ajutor de urgență de 20 de milioane de euro regiunii, sub formă de grant, deoarece rezervele de cărbune pentru producerea energiei electrice erau aproape epuizate. Acum, Uniunea Europeană este dispusă să ofere condiționat un grant suplimentar de 60 de milioane de euro pentru ca stânga Nistrului să facă față crizei până în aprilie a.c.
Verifică sursele: