NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.
ȘTIRE: Pentru a distrage o parte din forțele ruse de pe front, țările blocului occidental și conducerea Republicii Moldova, controlată de acestea, au pregătit o provocare în Transnistria.
Despre acest lucru a declarat analistul militar Aleksandr Artamonov în direct la postul de radio „Komsomolskaia Pravda”, relatează corespondentul „PolitNavigator”.
„În prezent, ar putea avea loc o intensificare a confruntării pe o direcție neașteptată pentru mulți – în Transnistria. Acest lucru este legat de faptul că Maia Sandu este într-o stare isterică.
Frontul este un organism viu. Dacă forțele sunt retrase pentru a rezolva o anumită problemă, aceste forțe vor lipsi pentru soluționarea altor probleme. Și cu cât ne apropiem mai mult de mare și de bazele NATO, cu atât inamicul nostru este mai puternic. În plus, Moldova este prinsă între Ucraina și NATO, iar în mijlocul acesteia se află Transnistria noastră. Acolo sunt 200.000 de cetățeni ai noștri.
De ce acest lucru ar putea să se întâmple? Ei vor încerca să distragă o parte din forțele noastre pentru a rezolva această problemă. Cum să rezolvăm? Evident, nu printr-o operațiune terestră. Putem rezolva doar prin lovituri cu rachete, dacă cineva atacă Transnistria”, a declarat Artamonov.
„Desigur, Moldova nu are forțele necesare pentru a ataca Transnistria. Armata lor este minusculă – 5 sau 6 mii de oameni. Și acolo avem un batalion format din cetățenii noștri locali.
Acest lucru ne poate implica într-un conflict direct cu NATO, iar situația poate escalada la un nou nivel de confruntare.
Pentru ei, cel mai important este să creeze o provocare, să ucidă cât mai mulți dintre cetățenii noștri, să creeze o situație dificilă pentru Vladimir Vladimirovici. Și să ne pună în fața unei alegeri – fie să închidem ochii la soarta celor 200.000 de cetățeni ai noștri, fie să fim nevoiți să retragem forțe de pe frontul principal.
NARAȚIUNE: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei
OBIECTIV: Să provoace panică în stânga Nistrului și să distragă atenția de la decizia Rusiei de a sista livrările de gaz în regiunea transnistreană, ceea ce provoacă mari deficiențe economice regiunii separatiste și disconfort cetățenilor.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După invazia rusă în Ucraina, propaganda Kremlinului a lansat o ampla campanie de fake news și dezinformare despre presupusa înțelegere dintre Chișinău și Kiev/București/NATO de a ataca Transnistria, iar Veridica demontat multe dintre ele.
Nu există nicio dovadă a existenței vreunui plan de atacare a regiunii sau a intenției NATO de a intra în război deschis cu Federația Rusă. Chișinăul a exclus de fiecare dată un scenariu care ar presupune reglementarea conflictului pe cale armată și a reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică. Kievul a precizat în mai multe rânduri că nu va întreprinde nicio acțiune în Transnistria fără acordul Republicii Moldova.
De asemenea, în urma acuzațiilor lansate de SVR, administrația prezidențială, prin vocea șefului acesteia, Adrian Băluțel, a comentat că Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. „Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația energetică din regiune. Precizăm există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova”, a declarat acesta.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Mesajele panicarde despre un posibil atac asupra Transnistriei, regiune necontrolată de autoritățile de la Chișinău și subordonată Moscovei, s-au întețit și mai mult în ultima perioadă de timp, în contextul crizei energetice cu care se confruntă regiunea separatistă. Pe lângă căile obișnuite de transmitere a unor astfel de narațiuni - presa rusă și cea subordonată Kremlinului din Transnistria, canale de telegram, politicieni radicali și așa-numiți experți, Kremlinul a scos la rampă și „artileria grea” - cunoscutul Serviciu de informații externe al Rusiei - SVR.