
Federația Rusă nu a fost niciodată parte a conflictului transnistrean, iar manualele de istorie din Republica Moldova care prezintă Rusia ca stat agresor denaturează istoria, potrivit reprezentanților regimului de la Kremlin.
Dezinformare: Rusia nu a fost niciodată implicată în războiul de pe Nistru din 1992
ȘTIRE: Conținutul noului manual de istorie Moldovei, în care Rusia este prezentată ca parte a conflictului transnistrean, este o ticăloșie incredibilă, o minciună și o denaturare a istoriei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit presei guvernamentale de la Moscova.
Potrivit Mariei Zaharova, încă de la începutul conflictului transnistrean, Rusia s-a implicat activ în identificarea modalităților de rezolvare a acestuia. În particular, datorită acțiunilor militarilor ruși, faza armată a conflictului a fost oprită, a subliniat purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
„Pe parcursul procesului de negocieri pe termen lung, cu participarea activă a Rusiei, au fost elaborate și semnate acorduri importante între Moldova și Transnistria, care au fost recunoscute nu doar de către părți, ci și de comunitatea internațională”, a mai declarat Zaharova.
Agenția RIA Novosti, care a difuzat declarațiile Mariei Zaharova, susținte că în noul manual de istorie pentru liceeni, în care se relatează despre conflictul transnistrean, se afirmă că acesta a fost, de fapt, un război între Republica Moldova și Rusia.
„Potrivit manualului, Moldova încerca să-și păstreze integritatea, în timp ce Rusia ar fi fost angajată în „continuarea atingerii obiectivelor sale imperialiste și geostrategice””, scrie RIA Novosti care precizează că „Transnistria, a cărei populație este în proporție de 60%, rusă și ucraineană a intenționat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României”.
Realitate: Federația Rusă s-a implicat militar în conflictul transnistrean și a alimentat separatismul din stânga Nistrului
NARAȚIUNI FALSE: 1. Federația Rusă nu s-a implicat în războiul de pe Nistru 2. Conflictul transnistrean a fost declanșat de către locuitorii din stânga Nistrului pe fundalul temerilor privind Unirea Republicii Moldova cu România.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova denaturează realitățile istorice privind conflictul transnistrean pentru a dezbina societatea de pe ambele maluri ale Nistrului și a tensiona relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, punând presiune pe autoritățile Republicii Moldova. Dezbinarea societății din Republica Moldova este unul din obiectivele Moscovei în perspectiva alegerilor parlamentare din 28 septembrie a.c., pentru a putea influența mai ușor rezultatul votării.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Primul argument care contrazice declarațiile Mariei Zaharova este că Acordul de încetare a focului, din 21 iulie 1992, a fost semnat la Moscova între fostul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur și ex-președintele rus, Boris Elțin, și nu de către liderul separatist de la Tiraspol de atunci, Igor Smirnov, ceea ce demonstrează că Federația Rusă era parte a conflictului.
Într-un comentariu referitor la declarațiile Mariei Zaharova, doctorul în istorie și diplomatul, Mihai Gribincea, subliniază că aceasta „ignoră dovezile concrete privind susținerea logistică, militară și politică oferită de Moscova autorităților separatiste de la Tiraspol și omite să menționeze rolul esențial pe care l-a avut Armata a 14-a a Federației Ruse în declanșarea și întreținerea ostilităților”.
Mihai Gribincea amintește că rolul Rusiei, ca factor determinant în crearea şi susţinerea enclavei sepasratiste transnistrene a fost atestat şi în hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului, din 8 iulie 2004, în cazul Ilaşcu şi alţii versus Republica Moldova şi Rusia. În hotărârea Curţii, între altele, se arată că „în timpul conflictului moldovenesc din 1991-1992, forţe ale fostei Armate a 14-a (care a aparținut succesiv URSS-ului, CSI-ului şi apoi Rusiei) staționate în Transnistria, au luptat împreună cu şi pentru forțele separatiste transnistrene”. „Importante cantități de arme din arsenalul Armatei a 14-a au fost transferate în mod voit separatiștilor care au putut, în plus, să obțină şi alte arme fără ca militarii ruşi să se opună. Pe lângă acestea, de-a lungul confruntărilor dintre autoritățile moldovene şi separatiștii transnistreni, conducătorii ruși au susținut, prin declarațiile lor, autoritățile separatiste. Astfel, autoritățile ruse au contribuit atât militar, cât şi politic la crearea unui regim separatist în regiunea Transnistriei, care face parte din teritoriul Moldovei. Chiar şi după armistițiul din 21 iulie 1992, Rusia a continuat să susțină din punct de vedere militar, politic şi economic regimul separatist, permițându-i astfel să supraviețuiască, întărindu-se şi obținând o anumită autonomie față de Moldova”, se arată în comunicatul Grefierului Curţii Europene a Drepturilor Omului.
CONTEXT: Declarațiile Mariei Zaharova cu privire la războiul de la Nistru din 1992 continuă, de fapt suita de dezinformări lansate, în ultimul timp, de către administrația de la Kremlin cu privire la Republica Moldova. Aceste acuzații vizează, în particular, autoritățile de la Chișinău, și devin tot mai agresive, odată cu apropierea datei alegerilor parlamentare, cruciale pentru viitorul european al Republicii Moldova.
Verifică sursele: