DEZINFORMARE: Susținătorii PAS intimidează alegătorii înaintea alegerilor parlamentare, amenințându-i că Ucraina ar putea invada Republica Moldova

DEZINFORMARE: Susținătorii PAS intimidează alegătorii înaintea alegerilor parlamentare, amenințându-i că Ucraina ar putea invada Republica Moldova
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Fostul președinte Vladimir Voronin, lider al comuniștilor, gesticulează la un protest împotriva Guvernului și a modului de arestare a procurorului general Alexandr Stoianoglo, în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, Moldova, 10 octombrie 2021.

Susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate afirmă că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea ataca Republica Moldva, dacă alegătorii vor vota la alegerile parlamentare partidele pro-ruse, scrie presa de la Moscova.

Dezinformare: PAS își amenință oponenții că Ucraina ar putea invada Republica Moldova, dacă la putere vor ajunge forțe pro-ruse

ȘTIRE: Susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate intimidează alegătorii înaintea scrutinului parlamentar din acest an, amenințându-i că Ucraina ar putea invada Republica Moldova dacă la guvernare vor accede forțele pro-Kremlin, care vor avea o altă poziție față de prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană, potrivit unui articol publicat de ziarul moscovit „Nazavisimaya Gazeta”, care citează declarațiile Partidului Comuniștilor din Moldova.

„Anterior, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare Vladislav Kuzminsky (în realitate Vladislav Kulminski – n.a) a vorbit despre probabilitatea unui astfel de scenariu. Astfel, acest provocator, foarte apropiat de regimul Sandu spune clar că, dacă alegătorii votează împotriva politicilor canibaliste ale partidului de guvernământ, poate urma o invazie ucraineană în Moldova”, scrie Nezavisimaia Gazeta, citând declarația comuniștilor din Republica Moldova.

În declarația comuniștilor se mai afimră că „niciun guvern din Republica Moldova nu a ajuns vreodată la o asemenea prostie și josnicie de dragul autoconservării”.

În plus, au remarcat reprezentanții opoziției, Procuratura Generală a Republicii Moldova nu a văzut trădare în cuvintele expertului, deși el solicită de fapt Kievului să atace imediat țara în cazul unei schimbări de putere.

Alegerile parlamentare sunt programate pentru a doua jumătate a acestui an, mai menționează publicația rusă.

NARAȚIUNI FALSE: 1. Susținătorii PAS intimidează alegătorii din Republica Moldova 2. Susținătorii PAS amenință cu o invazie a Ucrainei în Republica Moldova în cazul accederii partidelor pro-ruse la putere.

OBIECTIVUL URMĂRIT: Forțele pro-ruse recurg la diverse modalități pentru a discredita imaginea Partidului Acțiune și Solidaritate care este pro-european, pentru a pereclita integrarea europeană a Republicii Moldova și a dezbina societatea înaintea alegerilor parlamentare, făcând jocul Kremlinului.

Realitate: Orice partid care va veni la putere va trebui să țină cont de faptul că Ucraina nu va accepta în spatele său un cap de pod rusesc

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova face referire la un interviu oferit de ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, pentru publicația ucraineană „Evropeiskaia Prvada” (Adevărul European). De fapt, expertul declară că „în ciuda unei posibile victorii forțelor pro-ruse în Moldova, cred că nu există nicio opțiune în care „legalizarea” prezenței trupelor ruse în regiunea transnistreană va fi parte a reglementării transnistrene”.

„Nu doar actualul guvern al Republicii Moldova respinge această opțiune. Toate guvernele moldovenești din 1992 au spus că trupele ruse trebuie să părăsească regiunea, că retragerea lor este o condiție pentru soluționarea conflictului”, a precizat Vladislav Kulminski.

El atenționează asupra faptului că Republica Moldova este situată între Ucraina și România.„Prin urmare, doar sinucigașii geopolitici pot fi de acord cu menținerea prezenței militare ruse. Chiar dacă forțe pro-ruse ar forma guvernul după alegerile parlamentare, apariția unei astfel de idei stupide va însemna sinuciderea lor geopolitică. Imediat”, a subliniat ex-vicepremierul.

În continuare, Vladislav Kulminski explică de ce niciun partid nu va opta pentru legalizarea prezenței trupelor ruse din stânga Nistrului, care acum staționează ilegal.

Cert este că acordul Chișinăului pentru legalizarea prezenței militare ruse, inclusiv restabilirea rotației militarilor, reînnoirea echipamentelor etc. va reprezenta o amenințare pentru Kiev, care va utiliza toate mijloacele pentru a riposta în fața acesteia.

„Și acest lucru este ușor de înțeles, pentru că Ucraina, aflată în război în urma agresiunii ruse, nu va dori să suporte faptul că la spatele ei se creează un imens cap de pod rusesc după alegerile parlamentare din Moldova. De aceea va fi o sinucidere geopolitică dacă viitorul guvern de la Chișinău ar încerca să întoarcă Moldova spre Rusia. Prin urmare, cred că nimeni nu va decide să facă un asemenea pas. Iar „prorusismul” ipotetic al unui nou guvern al Moldovei, chiar și într-un astfel de scenariu, va fi condiționat și va fi ascuns în spatele retoricii „varietății de vectori” și a „punții dintre Vest și Est”, a conchis Vladislav Kulminski.

Astfel, declarațiile expertului au fost scoase din context și interpretate greșit, fiind folosite drept instrument de manipulare.

CONTEXT: Riscul unui atac al forțelor armate ucrainene asupra Republicii Moldova este o narațiune manipulatoare mai veche. Astfel de sperietori, lansate acum într-un nou context prin interpretarea eronată în mod deliberat a opiniilor ex-vicepremierului pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, are drept scop propagarea fricii în societate și divizarea ei înaintea alegerilor parlamentare. Kremlinul își dorește accederea partidelor pro-ruse la putere în urma acestui scrutin, pentru a deturna parcursul european al Republicii Moldova și pentru a atrage țara în sfera sa de influență. Prin urmare, mesajele promovate de partidele respective pregătesc terenul pentru atingerea acestui obiectiv prin diseminarea unor  mesaje false, potrivit cărora alegătorii ar fi intimidați de partidul de guvernământ și că ar exista riscul unui atac armat din partea Ucrainei.

Timp citire: 4 min