Occidentul finanțează Ucraina și liderii săi cerșetori doar pentru a continua războiul împotriva Rusiei, potrivit presei pro-Kremlin, care citează un fost premier ucrainean refugiat la Moscova.
Dezinformare: Occidentul ajută financiar Ucraina pentru a o încuraja să poarte un război împotriva Rusiei, devenind un stat condus de lideri incompetenți și cerșetori
ȘTIRE: În mass-media occidentală sunt publicate tot mai des materiale care sugerează că sponsorii regimului de la Kiev îl împing să încheie un armistițiu de compromis cu Rusia. Ca răspuns, Kievul declară că va respinge orice compromis care ar afecta integritatea teritorială și independența de stat.
Această situație a fost comentată de fostul premier ucrainean, Nikolai Azarov, pe canalul său de Telegram. Poziția Kievului l-a surprins, iar politicianul s-a întrebat: „Despre ce fel de independență poate fi vorba într-o țară care este finanțată în proporție de 2/3 din bugetele altor state și trebuie să ceară umil aceste fonduri din întreaga lume?!”.
Nikolai Azarov susține că regimul de la Kiev nu primește bani doar pentru că îi solicită, ci pentru că Occidentul l-a angajat să poarte acest război. Anume din acest motiv, regimul de la Kiev este, de fapt, finanțat, afirmă Azarov.
Fostul premier a subliniat faptul că regimul de la Kiev nu este capabil nici măcar să rezolve problemele legate de funcționarea normală a societății. Pentru a asigura populația cu cele necesare, Kievul trebuie să cerșească ajutor de la toate națiunile.
Realitate: Problemele Ucrainei sunt generate de războiul pe scară largă declanșat de Rusia, iar Occidentul ajută Kievul să se apere și să mențină stabilitatea social-economică
NARAȚIUNI FALSE: 1. Occidentul ajută Ucraina pentru a o încuraja să poarte un război împotriva Rusiei; 2. Ucraina nu este un stat independent, iar liderii săi politici sunt niște cerșetori; 3. Liderii ucraineni sunt incompetenți și nu pot rezolva problemele populației.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Cultivarea neîncrederii în liderii politici de la Kiev prin a evidenția dependența financiară de Occident; deculpabilizarea Rusiei prin punerea între paranteze a existenței războiului.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Occidentul nu finanțează niciun război împotriva Rusiei, pentru că trupele rusești sunt cele care au intrat pe teritoriul Ucrainei, încălcând normele dreptului internațional. Narațiunea falsă are ca scop să manipuleze opinie publică. Occidentul ajută Ucraina în contextul unei invazii militare pentru a sprijini apărarea suveranității și integrității sale teritoriale și nu pentru a încuraja conflictul. Asistența internațională vine ca răspuns la agresiunea externă, având scopul de a susține stabilitatea regională și ordinea internațională bazată pe reguli. În martie 2022, ONU a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse. Rezoluția a fost votată în cadrul unei sesiuni de urgență a ONU. Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus.
Narațiunea despre Ucraina ca stat dependent de Occident, condusă de lideri „cerșetori”, este falsă deoarece ignoră realitatea politică. Ucraina își exercită suveranitatea prin guvernarea proprie și politici independente (instituții politice alese sau numite). Sprijinul internațional primit este rezultatul cooperării și solidarității din partea comunității globale, ca răspuns la provocările externe, și nu din cauza unei lipse de independență sau incompetență internă. Sprijinul financiar și material este un mecanism obișnuit în relațiile internaționale, nu o dovadă de subordonare sau cerșetorie. Carta ONU le permite statelor lumii să sprijine în cele mai diverse forme o țară agresată militar.
În același timp, liderii ucraineni sunt prezentați drept incompetenți și cerșetori, fiind ignorat elementul principal care a generat această situație. Este vorba de războiul pe scară largă al Rusiei care este pus din nou între paranteze de parcă nu ar fi fost pornit vreodată. Narațiunea este falsă, deoarece nu ia în considerare dificultatea situației cu care se confruntă liderii ucraineni în timpul războiului. În ciuda circumstanțelor provocate de acest război, liderii Ucrainei au reușit să mențină stabilitatea guvernamentală, să mobilizeze resurse și să atragă sprijin internațional pentru a răspunde nevoilor populației. Provocările economice și sociale sunt accentuate de conflict.
În strategia sa de a afecta negativ viața de zi cu zi în Ucraina și de a aprofunda oboseala de război, Rusia a recurs la atacuri asupra centralelor electrice, liniilor de distribuție și facilităților de gaz pentru a provoca pene de curent. Moscova a lovit infrastructura civilă și de transport, cum ar fi drumurile, podurile și căile ferate, pentru a perturba fluxul de bunuri și persoane, îngreunând accesul la resurse și servicii. Au avut loc bombardamentele asupra orașelor și zonelor populate. Aceste acțiuni au ca scop să submineze moralul populației și să amplifice tensiunile sociale. Acțiunile Rusiei nu sunt amintite în narațiunea falsă promovată de propaganda rusă, care citează canalul de Telegram al fostului premier ucrainean Nikolai Azarov, accentul fiind pus pe incompetența și cerșetoria elitelor ucrainene.
CONTEXT: Nikolai Azarov este un politician ucrainean care a deținut funcția de prim-ministru al Ucrainei din 2010 până în 2014, pe vremea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. După protestele de la Euromaidan și căderea guvernului Ianukovici, Azarov a fugit în Rusia. Este frecvent citat de presa rusă de propagandă, deoarece punctele sale de vedere se aliniază adesea cu narațiunile promovate de Kremlin, fiind critic față de guvernul pro-occidental al Ucrainei și susținând politica Kremlinului. Declarațiile sale sunt folosite pentru a conferi credibilitate și greutate retoricii anti-ucrainene.
Veridica.md a mai scris despre o narațiune falsă promovată de Azarov, potrivit căreia armele și echipamentul militar oferit de Occident Ucrainei este învechit și imposibil de folosit în condiții de luptă. În martie a.c., procuratura din Kiev l-a acuzat pe Azarov de înaltă trădare pentru desfășurarea unor activități anti-ucrainene prin intermediul colaborării cu organele de propagandă și dezinformare din Rusia.
Verifică sursele: