
În anul 2024 principalele teme ale propagandei ruse despre Ucraina au fost strâns legate de evenimentele militare și de intenția de a slăbi prin metode hibride societatea ucraineană din interior. Narațiunile anti-ucrainene au fost integrate cu cele anti-europene și anti-americane. Ajutorul oferit Kievului de către Occident a fost prezentat ca o inițiativă de prelungire a războiului, liderii ucraineni fiind catalogați drept ilegitimi, iar identitatea național-lingvistică ucraineană a fost din nou pusă sub semnul întrebării.
Propaganda pro-Kremlin a promovat imaginea militarului rus eliberator în antiteză cu președintele Zelenski care-și ucide propriul popor și nu discută despre pace pentru a rămâne la putere. Au fost depuse o serie de eforturi pentru a consolida în ochii publicului imaginea unui inamic extern (UE, NATO, SUA etc.) care își dorește să distrugă Rusia și folosește Ucraina ca instrument politic.
Sursa dezinformării a fost, în principal, presa guvernamentală rusă (RT, RIA Novosti), narațiunile pătrunzând în Ucraina prin intermediul unor portaluri de știri locale (Ukraina.ru, Dan News, Sevastopol.su, Golos.eu) sau a diverselor canale de Telegram, YouTube, X sau Facebook. Propaganda rusă a continuat să colaboreze cu diverși autori și politicieni din străinătate, prezentându-i ca fiind vocea întregii societăți nemulțumite de deciziile incorecte ale „elitelor occidentale rusofobe”.
Top 5 narațiuni
Ajutorul oferit Ucrainei de către Occident are ca scop distrugerea țării. Sprijinul american înseamnă doar distrugeri, vărsare de sânge și creșterea datoriilor Kievului, potrivit propagandei pro-Kremlin. În realitate, pachetele militare oferite Ucrainei nu au ca scop să extindă războiul sau să cauzeze mai multe victime. Dimpotrivă, ajutoarele oferite de Occident salvează vieți omenești în Ucraina. De exemplu, cu ajutorul consolidării sistemului de apărare antiaeriană, Kievul a reușit să se apere cu succes de multiplele atacuri ale Rusiei cu drone și rachete asupra sistemului său energetic.
Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru se apăra de NATO, care plănuia să ocupe Donbasul, Crimeea și alte teritorii rusești. Atacul rusesc a fost necesar pentru a preîntâmpina o ofensivă NATO, potrivit unei narațiuni false promovate în 2024. În realitate, nu a existat vreun plan al NATO sau al Ucrainei de a agresa militar Rusia sau de a recupera teritoriile anexate pe cale militară. Dimpotrivă, după ce Volodimir Zelenski a devenit președinte al Ucrainei, au avut loc o serie de întâlniri ruso-ucrainene, intermediate de Occident, pentru a ieși din impasul produs în cadrul procesului de pace de la Minsk.
Volodimir Zelenski respinge orice plan de pace pentru a câștiga mai mulți bani și a rămâne la putere. De fapt, conducerea ucraineană își dorește oprirea ostilităților, dar în nu baza condițiilor impuse de Rusia care, practic, cere capitularea Ucrainei – cedarea unei părți importante din teritoriu, abandonarea aspirațiilor euro-atlantice și, implicit, transformarea țării într-un stat-client al Rusiei. Kievul vrea să discute o pace durabilă, iar voința poporului ucrainean trebuie luată în calcul. În plus, continuarea războiului nu este în interesul elitei politice sau economice ucrainene.
Ucrainenii sunt un subgrup etnic al poporului rus, iar Rusia are dreptul să-i cucerească. În realitate, poporul ucrainean nu este un subgrup etnic al celui rus, cum nu sunt nici belarușii. Națiunea ucraineană se deosebește lingvistic, cultural, mental, identitar de ruși. Ideea „trinității” poporului rus este una imperialistă, menită să justifice expansiunea teritorială. Fondatorul istoriografiei ucrainene, Mihailo Grușevschi, scria în 1903 că Rusia și rușii poartă pe nedrept acest nume, fiind, de fapt, un popor compus din slavi și mongoli. Cu două zile înaintea invadării statului ucrainean, pe 24 februarie 2022, Ambasada SUA din Ucraina a postat pe Facebook o imagine în care arăta că Kievul avea acum o mie de ani biserici și catedrale în timp ce pe teritoriul actual al Moscovei erau păduri și mlaștini.
Ucraina a fost inventată de bolșevici și nu a existat niciodată ca stat. În realitate, liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost nevoit să creeze Republica Sovietică Socialistă Ucraineană pentru a liniști spiritele în urma războiului ruso-ucrainean din anii 1917-1920. În contextul revoluției bolșevice, la Kiev a fost proclamată în 1918 Republica Populară Ucraineană, care a avut relații diplomatice cu o serie de state. Existența unui puternic curent național ucrainean este confirmată și de măsurile dure luate de ruși pentru a-l înăbuși, atât în secolul XIX, în perioada Imperiului Țarist, cât și în epoca URSS, atunci când a fost organizat genocidul numit Holodomor.
Top 5 PROPAGANDĂ DE RĂZBOI
Armata ucraineană va fi învinsă de cea rusă pentru că repetă greșelile naziștilor, iar Volodimir Zelenski este un al doilea Hitler. Luptele din estul și sudul Ucrainei sunt comparate cu cele de acum opt decenii din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Aceste comparații au ca scop să-i convingă pe cititori că armata rusă luptă pe teritoriul Ucrainei împotriva unor invadatori ghidați de „testamentul Führerului”. În realitate, armata rusă este cea care a invadat Ucraina, provocând o criză umanitară și distrugeri la scară largă.
Militarii ruși au fost primiți cu bucurie de civilii din Avdiivka, potrivit unui alt articol publicat de presa de propagandă. În realitate, orașul a fost distrus de ruși, iar populația civilă a fugit din calea lor. Avdiivka nu a fost eliberată de militarii ruși, ci ocupată în cadrul războiului la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei. După mai bine de doi ani de lupte intensive, orașul a fost transformat în ruine. Reporterul Ukraina.ru – un portalul de știri finanțat de Guvernul de la Moscova – afirmă, de pildă, că s-a folosit de serviciile unui taximetrist. Este greu de imaginat în ce mod într-un oraș-ruină funcționează serviciul de taxi.
Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin. În realitate, Ucraina nu amenință cu nimic Occidentul și nu are vreun interes să provoace un dezastru nuclear pe propriul său teritoriu, unde se află centrala Zaporojie. În urma unui dezastru nuclear ar avea de suferit în primul rând civilii ucraineni, iar consecințele devastatoare pentru mediu sunt imprevizibile.
UE distruge Ucraina prin finanțarea războiului, nu a ajutat-o cu nimic și i-a ruinat economia, potrivit unei narațiuni false lansată de fostul premier ucrainean Nikolai Azarov, refugiat la Moscova. În realitate, economia ucraineană nu a fost distrusă în urma implementării prevederilor acordului de asociere cu UE, ci din cauza invaziei la scară largă a Rusiei. Apropierea Ucrainei de UE nu a generat distrugerea economiei, ci înviorarea acesteia prin reorientarea treptată a producătorilor spre piețele europene. Rusia a devastat economia Ucrainei prin atacuri militare care au vizat infrastructura esențială, cum ar fi fabricile, centralele electrice și rutele de transport, provocând pagube semnificative.
Liderii Ucrainei au furat 240 de miliarde de USD dați de UE și SUA, fiind dispuși să sacrifice tot mai mulți militari pentru propria îmbogățire, potrivit unui politician pro-rus citat de propaganda pro-Kremlin. În realitate, sumele amintite de propagandă rusă ca ajutor oferit Ucrainei sunt mult mai mici, iar fondurile nu pot îmbunătăți viața civililor pentru că sunt folosite pentru consolidarea apărării în fața agresiunii Moscovei. Doar un mic procent din pachetul total de ajutor militar american este transferat Kievului, majoritatea fondurilor se întorc direct în economia SUA, în special în industria apărării. Cu toate acestea, ajutorul american a fost crucial pentru rezistența Ucrainei. La fel și în cazul UE, circa 17 miliarde de euro au fost cheltuiți pentru sprijinul refugiaților de război, iar aceste fonduri nu pot fi deturnate de liderii ucraineni pentru că au fost gestionate pe teritoriul statelor membre.
FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI
Curtea Internațională de Justiție spune că Ucraina a declanșat războiul din Donbas, iar Rusia nu este stat-agresor, potrivit propagandei ruse, care interpretează o decizie a instanței de la Haga. În realitate, CIJ nu s-a pronunțat împotriva Ucrainei, nu a acuzat Kievul de declanșarea războiului din Donbas și nici nu a susținut că Rusia nu este un stat agresor.
Autoritățile ucrainene nu mai sunt legale și legitime. Chiar dacă, din cauza războiului, nu au fost organizate alegeri în Ucraina, Volodimir Zelenski continuă să fie un președinte legitim și legal, lucru valabil și în cazul parlamentului. Narațiunea falsă promovată de liderii ruși și foștii lideri pro-ruși din Ucraina manipulează opinia publică prin citarea incompletă a Constituției și altor legi. Desfășurarea oricăror alegeri în perioada legii marțiale este interzisă în baza art. 19 al Legii regimului juridic al stării de război din 2015. Legea spune că toate alegerile amânate trebuie organizate nu mai târziu de 90 de zile după încetarea legii marțiale. Constituția Ucrainei le permite tuturor organelor politice alese să funcționeze în perioada legii marțiale, fiind considerate legale și legitime.
În 1945 Rusia a învins prima oară Occidentul colectiv. Rusia s-a apărat de invazia Europei colective în cel de-Al Doilea Război Mondial și o poate face și acum, în contextul războiului din Ucraina, scrie RIA Novosti. În realitate, cel de-Al Doilea Război Mondial nu a fost un război al Occidentului/Europei împotriva Rusiei. Dimpotrivă, URSS a fost la fel de vinovată ca Germania nazistă de declanșarea războiului în urma semnării Pactului Molotov-Ribbentrop. La două săptămâni după ce Germania nazistă a invadat Polonia, la 1 septembrie 1939, Uniunea Sovietică a atacat Polonia din est, iar liderul sovietic Iosif Stalin şi cel nazist Adolf Hitler au împărţit Polonia şi ţările baltice printr-un protocol secret. Au urmat alte rapturi, inclusiv anexarea Basarabiei și Bucovinei de la România.
Pământul Ucrainei a fost vândut corporațiilor străine în schimbul sprijinului oferit statului ucrainean în război. În realitate, vânzarea terenurilor agricole către investitorii străini este interzisă prin lege în Ucraina. Agenția AgroPortal de la Kiev a publicat în aprilie 2024 lista primelor 10 companii agricole care dețin cele mai multe terenuri. Niciuna dintre acestea nu este străină. Ucraina poate să continue moratoriul asupra vânzărilor de terenuri străinilor chiar și după aderarea la UE.