Republica Moldova are nevoie urgentă de instituții capabile să oprească finanțarea ilicită a partidelor politice și de mijloace mai bune pentru a combate dezinformarea, afirmă Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Tadas Valionis, într-un interviu pentru Veridica.md.
VERIDICA: Războiului hibrid dus de Rusia, propaganda și dezinformarea sunt, astăzi, principalele amenințări la aderesa securității Republicii Moldova, potrivit experților. Aceste amenințări se amplifică înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrare europeană. Domnule Ambasador, cum credeți că ne putem proteja de interferențele străine, atacurile cibernetice și propaganda ostilă?
TADAS VALIONIS: Alegerile vor continua să aibă loc an de an, iar provocările se vor repeta în mod constant. Singura soluție este adaptarea. Trebuie să devenim mai puternici, dar mai ales, mai inteligenți. Guvernul și societatea civilă trebuie să comunice cu oamenii, să cultive gândirea critică atât în rândul cetățenilor, cât și al afacerilor. Instituțiile trebuie să fie transparente și puternice, în special în sectorul justiției. Moldova are nevoie urgentă de instituții capabile să oprească finanțarea ilicită a partidelor politice și de mijloace mai bune pentru a combate dezinformarea.
Moldova trebuie să-și construiască o bază solidă pentru a se dezvolta pe termen lung. În ceea ce privește alegerile actuale, scena este deja pregătită. Nu se mai poate inventa nimic în acest moment. Însă este esențial să înceapă să construiască instituții puternice pentru viitor, astfel încât să fie mai bine pregătită pentru provocările ce vor veni în anii următori.
Chiar și acum, în Europa există narațiuni rusești puternice
VERIDICA: În ce măsură se confruntă Lituania cu problema propagandei și dezinformării? Ce strategii folosiți? A încercat Rusia să folosească instrumnte de subminare a securității statului în țara dvs?
TADAS VALIONIS: Lituania a fost constant ținta atacurilor de dezinformare. Doar că noi, spre deosebire de alții, am realizat relativ devreme că suntem ținta acestor narațiuni. Chiar și acum, în Europa, există narațiuni rusești puternice, cum ar fi ideea că Rusia ar avea anumite "drepturi istorice" asupra unor teritorii specifice.
Una dintre cele mai răspândite narațiuni este că NATO sau Europa ar fi promis că nu se va extinde. Această idee a fost atât de puternică încât, atunci când lucram la NATO, ambasadorii discutau serios la masă despre această presupusă promisiune. Dar, în realitate, nimeni nu a putut găsi vreun document care să ateste o astfel de promisiune, pentru că democrațiile nu pot face asemenea angajamente. Nu putem promite Rusiei că Moldova sau Ucraina îi aparțin, pentru că aceste țări sunt libere să-și aleagă propriul destin.
Pe lângă dezinformare, am avut și atacuri hibride, cum ar fi în sectorul energetic. De îndată ce ne-am declarat independența, Rusia ne-a tăiat livrările de petrol și gaz. Interesant este că primele victime au fost chiar agenții și prietenii Rusiei. Cu toate acestea, după fiecare criză, am ieșit mai puternici. Economia noastră s-a diversificat, iar acum exportăm la nivel global.
Același lucru îl văd și în Moldova. De îndată ce sunteți amenințați cu sancțiuni, dacă nu vă predați, veți ieși mai puternici. Moldova exportă acum mai mult către Europa și alte piețe civilizate decât către Rusia. Criza energetică a fost depășită, iar acum sunteți mai conectați cu Europa decât cu Rusia. Economia voastră este mai diversificată, iar societatea mai puternică.
Dar trebuie să subliniez că acest lucru nu se va sfârși niciodată. Vor exista noi narațiuni, noi amenințări și atacuri. Trebuie să fim vigilenți, rezistenți și să nu ne relaxăm niciodată.
VERIDICA: În Republica Moldova, în această campanie electorală, inclusiv pentru referendum, sunt răspândite mai multe narațiuni false. Există o narațiune potrivit căreia odată cu aderarea la UE, Republica Moldova își va pierde valorile tradiționale. Acest lucru este legat de ideea că UE ar fi anticreștină. TADAS VALIONIS: În primul rând, aș spune că Uniunea Europeană și Europa în ansamblu sunt, în general, libere. Există toate opiniile posibile în Europa, avem țări catolice, țări ortodoxe, țări protestante. Întreaga idee de libertate în Europa este că poți fi orice îți dorești. Libertatea religioasă și libertatea conștiinței sunt garantate.
Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut Lituania după declararea independenței a fost să restituie proprietățile Bisericii Catolice Lituaniene și să acorde drepturi oamenilor de a merge la biserică. De exemplu, eu, când eram copil, am fost botezat în secret, deoarece bunicul meu lucra în miliție și nimeni nu trebuia să știe că am fost botezat.
În Europa, poți fi foarte tradițional, dacă asta îți dorești, dar ești liber să faci orice altceva. Poți fi parte din orice religie, cu condiția să nu fie extremistă.
VERIDICA: O altă narațiune falsă, răspândită în rândul oamenilor, este că UE i-a ademenit pe cei mai buni profesioniști moldoveni, astfel contribuind la exodul de creiere din Republica Moldova. Ce părere aveți despre această narațiune?
TADAS VALIONIS: Aș comenta folosind experiența lituaniană. La început, mulți lituanieni au plecat pentru o viață mai bună, unde pot trăi mai bine și câștiga mai mult. Dar, începând cu 2019, avem o migrație pozitivă. Mai mulți oameni vin în Lituania și se întorc decât pleacă. Dacă vrei ca oamenii să rămână în țara ta, trebuie să creezi condiții bune pentru asta. Nu poți transforma Moldova într-o închisoare din care toată lumea vrea să plece și să urască țara. Trebuie să îmbunătățești condițiile din țară, iar apoi oamenii vor veni. Nu poți doar să îi închizi.
Europa creează aceste oportunități. Dacă Moldova ar adera la Europa, atunci ai avea capital european, know-how european, reguli europene și standarde care ar face ca Moldova să fie mai asemănătoare cu Europa. Acest lucru înseamnă că ai avea mai multe posibilități, mai multe oportunități de a trăi mai bine în Moldova.
E greu să-ți imaginez un politician lituanian susținând agresiunea rusă în Ucraina
VERIDICA: Faptul că în RM avem o societate foarte divizată, încă foarte mulți cetățeni îl simpatizează pe Vladimir Putin și își văd viitorul alături de Rusia, este eşecul nostru în explicarea democraţiei sau este eşecul nostru în combaterea propagandei ruse?
TADAS VALIONIS: Ei bine, îmi este foarte greu să spun ca outsider, deoarece nu sunt cetățean moldovean și este foarte greu să le spun moldovenilor cum să gândească, cum să voteze și ce să-și dorească.
Dar, pe baza experienței noastre, pot spune că în Lituania nu ar funcționa așa ceva. De exemplu, în acest moment, am interzis toate simbolurile sovietice, așa că ai putea fi amendat dacă porți o stea sau orice alt simbol sovietic, sau dacă îl vinzi sau îl folosești în alt mod. De asemenea, ai putea fi amendat dacă susții deschis agresiunea rusă. Nu mi-aș imagina niciun politician lituanian făcând asta în mod deschis.
Avem un consens în societate; vedem unde ne-ar duce susținătorii rușilor. În ceea ce privește Moldova, cred că aveți nevoie de mai multă coeziune în societate. În Lituania, am muncit din greu pentru a ne construi țara, iar acum înțelegem cu toții, colectiv, că avem ceva de apărat împreună. Suntem diferiți în multe privințe, inclusiv în religie și în probleme economice, dar toată lumea a realizat, în urmă cu câțiva ani, că avem ceva de apărat și că am putea pierde totul.
VERIDICA: Dacă e să vorbim despre apărare, cum vedeți Republica Moldova în actualul context geopolitic?
TADAS VALIONIS: Cred că acum traversăm cea mai mare criză de securitate din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. Și, să fim sinceri, dacă nu ar fi fost Ucraina, probabil că Moldova nu ar mai exista. Așadar, Rusia nu atacă Moldova acum, nu pentru că nu vrea, ci, pur și simplu, pentru că în acest moment nu poate. Și cred că trebuie să fim realiști în legătură cu situația. Pe această bază, putem reflecta la ce să facem în continuare, care sunt cele mai bune opțiuni pentru a rezolva această provocare de securitate.
VERIDICA: Pentru moment, Republica Moldova rămâne un stat neutru, nu se discută serios despre o eventuală aderare la NATO. Care credeți că ar fi cea mai bună strategie, acum, pentru Republica Moldova petru a-și asigura securitatea?
TADAS VALIONIS: Dacă Moldova vrea să rămână o țară, trebuie să investească în propria securitate. Neutralitatea nu este un scut. Neutralitatea este ceva care a fost folosit, aș spune, pentru a pune Moldova „la congelator”. Bine, nu putem gestiona Moldova acum, dar o neutralizăm și o vom lua mai târziu. Cred că acesta este conceptul pe care Rusia îl folosește pentru Moldova.
Sigur, poți fi neutru, dar trebuie să fii realist cu privire la câtă forță trebuie să creezi, cât de puternică trebuie să fie armata ta pentru a fi atât neutru, cât și în siguranță, corect? Deci, dacă ești neutru, nu ai prieteni care să vină în ajutorul tău. Cât trebuie să investești în apărarea ta pentru a te putea apăra singur? Este un lucru foarte simplu.
Cred că țara mea nu are suficiente resurse pentru a investi și pentru a se apăra singură. Lituania investește acum aproximativ 3% din PIB în apărare, iar ca dimensiune și populație suntem foarte, foarte similari cu Moldova.
Dacă scazi asistența europeană din bugetul de apărare al Moldovei, bugetul nostru de apărare este de 54 de ori mai mare, nu procentual, de 54 de ori mai mare. Și totuși, nici noi nu credem că ne-am putea descurca singuri în fața amenințării rusești, fără aliați.
Așadar, cred că ar trebui să te gândești clar care sunt opțiunile tale, iar atunci când Moldova va deveni membră a UE și a altor alianțe politice și poate militare, nu doar că va obține garanții de securitate, ci va avea și un loc la masă. Practic, atunci când dezbaterea despre securitatea europeană are loc în formate credibile, participi și tu. Nu ești obiectul discuției, ci subiectul.
Ești la masă. Decizi soarta Europei, nu ești doar o „fisă” pe masă. Ești egal între egali, liber printre liberi. Și vei încerca să creezi, sunt sigur, o Europă liberă și democratică. Acesta ar fi un mare avantaj, ca Moldova să fie alături de țări libere și democratice.
Apărarea este acum printre prioritățile Uniunii Europene
VERIDICA: Lituania va deține portofoliul de comisar european pentru securitate si spațiu al UE. Lituanianul Andrius Kubilius a fost ales pentru a ocupa această nouă funcție, creată de președinta Ursula von der Leyen.
Pe ce se va concentra activitatea acestuia? Care vor fi prioritățile?
TADAS VALIONIS: Apărarea este acum în respectiva comisie printre cele mai mari două priorități. Prima prioritate europeană este competitivitatea. A doua prioritate este apărarea. Această funcție este nouă, așa că viitorul comisar va trebui să își creeze agenda. Este foarte clar că va trebui să unească toate forțele, să combine toate resursele europene, atât activele financiare, cât și cele de reglementare, pentru a crea valoare adăugată.
Nu cred că Europa poate înlocui NATO în viitorul apropiat, dar Europa poate contribui foarte mult prin inovare, implicând industria de apărare în proiecte comune. De exemplu, acum avem o multitudine de standarde. Dacă vorbim despre muniție, există multe standarde diferite. Dacă vorbim despre artilerie, din nou, există multe standarde, la fel și în comunicații, drone și așa mai departe. Avem nevoie să ne unim forțele și să fim capabili să creăm cât mai multă valoare adăugată posibil, astfel încât Europa să contribuie semnificativ la propria sa apărare.
VERIDICA: Dar care ar trebui să fie politica UE în domeniul apărării în raport cu țări ca Republica Moldova sau Ucraina, țări care sunt pe calea aderării?
TADAS VALIONIS: Cred că, în acest moment, aveți un sprijin foarte larg pentru integrarea europeană. Acest moment este unic în istorie. Moldova are un sprijin imens, Ucraina are un sprijin imens. Toți, și aici mă refer la colegii mei din alte ambasade, ne mobilizăm să susținem reformele voastre.
Pot vorbi despre Lituania: ajutăm Moldova cu instruirea subofițerilor, instruirea sergenților. Vom ajuta Moldova cu drone FPV în viitorul apropiat. De asemenea, ajutăm Moldova în comunicațiile strategice, atât în domeniul militar, cât și în cel civil.
În prezent, contribuim la un proiect care combate dezinformarea, oferind software și instruire pentru Moldova. Aveți o misiune europeană de sprijin semnificativă, cu aproape 50 de persoane care lucrează pe agenda de politică de apărare comună europeană și ajută Moldova să-și dezvolte capabilitățile.
Astfel, aveți un sprijin enorm și o oportunitate unică, care nu ar trebui irosită. Și aș privi asta nu doar din perspectiva apărării, ci și într-un cadru mai larg de integrare în UE, pentru că aceasta este șansa voastră.