
Povestea unui locuitor din Comrat cu vederi pro-europene, dezbaterea inițiativei privind un vot de neîncredere împotriva Comitetului Executiv din Găgăuzia și scandalurile din jurul televiziunii publice GRT au fost subiectele discutate în presa găgăuză săptămâna trecută.
Povestea unui locuitor din Comrat care are opinii proeuropene
Portalul Nokta.md a publicat săptămâna aceasta o poveste despre un locuitor al orașului Comrat, Dimitri Manol, în vârstă de 55 de ani, care are opinii proeuropene.
De profesie el este medic veterinar. Dimitri și-a găsit primul loc de muncă încă din perioada sovietică, într-unul dintre colhozuri. A doua sa formare este tehnică. Acest lucru i-a permis să lucreze la Moldtelecom pentru o lungă perioadă de timp. El a fost concediat de la locul de muncă la sfârșitul anului 2019. Motivul oficial a fost utilizarea unei mașini de serviciu în afara orelor de lucru. Dimitri însuși crede că din motive politice.
„În 2019, am candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei din partea Partidului Democrat, unde am avut, de asemenea, ocazia să exprim opinii proeuropene în timpul unei dezbateri la televiziunea publică GRT. Democrații au plecat, guvernul a devenit pro-rus. Și am spus toate acestea la televizor. Și au fost doar două ordine absolut ilegale - și m-au concediat”, a declarat eroul materialului.
Comentând opiniile politice din Găgăuzia, Manol notează că din 2012-2013 a ales o cale pro-europeană de dezvoltare.
„Nu am fost niciodată nici cu socialiștii, nici cu aliații lui Șor. Direcția spre Uniunea Europeană este fără echivoc corectă. Este o societate sănătoasă, sunt relații sănătoase între oameni, între state”, a adăugat el.
Din cauza preferințelor sale politice, potrivit lui, au de suferit și relațiile cu persoanele apropiate.
„Fiul meu nu mă salută, pentru că i-am făcut campanie penultima oară să voteze pentru Maia Sandu. Și mi-a spus că pentru că am votat pentru Maia Sandu, acum avem gaz scump. Este inutil să dezbatem. E aproape imposibil să scoți de acolo oamenii care și-au băgat capul în televizorul rusesc. Trebuie doar să închizi televizorul”, a spus Manol.
Acum se ocupă cu creșterea caprelor. A reușit să câștige un grant pentru un proiect în valoare de 100.000 de lei: 24.000 din investiția proprie și 76.000 din banii de grant.
„Am un teren lângă casă, vreau să organizez agroturism acolo. Și am făcut aproape patru foișoare. Acum mai am nevoie de puțini bani pentru acoperișuri, dar cred că voi câștiga bani din capre”, a împărtășit eroul.
În viitor, intenționează să câștige mai multe granturi și să primească subvenții de la stat pentru dezvoltarea afacerii.
Scandaluri legate de compania publică de televiziune GRT
Portalul LAF.MD a analizat ultimele scandaluri legate de compania publică de televiziune GRT. Săptămâna trecută a devenit cunoscut faptul că Consiliul Audiovizualului din Moldova a amendat GRT cu 85 de mii de lei. Motivul este o serie de emisiuni despre proiectele lui Ilan Șor. Potrivit Consiliului, acestea aveau un pronunțat caracter publicitar și promovau anumiți politicieni. Aceleași emisiuni au reflectat exclusiv poziția bașcanului Evghenia Guțul, în timp ce opinia procuraturii și a instanței a fost ignorată.
„Aceste amenzi afectează reputația postului de televiziune și devin o povară financiară pentru bugetul Găgăuziei, deoarece compania este finanțată din impozitele locuitorilor. Și deși GRT susține că rămâne un apărător al limbii, culturii și tradițiilor, nu cumva astfel de încălcări frecvente subminează încrederea?”, conchide LAF.MD.
O altă problemă a GRT pe care o abordează articolul este controlul politic al canalului public. Conducerea acestuia este legată de Ilan Șor.
"Deputații Adunării Populare a Găgăuziei raportează că nu toți politicienii sunt lăsați în emisie de GRT, ceea ce ridică, de asemenea, întrebări cu privire la părtinirea politică a canalului. Raportul Consiliului Audiovizualului notează că postul difuzează programe cu un pronunțat caracter propagandistic”, se menționează în articol.
Această situație la GRT îi îngrijorează pe autorii materialului. În opinia lor, situația actuală pune în pericol viitorul companiei publice.
Discutarea ideii unui vot de neîncredere împotriva Comitetului Executiv al Găgăuziei pe postul GRT
Postul GRT a difuzat o emisiune cu participarea deputaților din Adunarea Populară a Găgăuziei și a reprezentanților Comitetului executiv. Principalul subiect de discuție a fost o moțiune de cenzură împotriva actualei componențe a Comitetului executiv.
Alexandr Tarnavski, unul dintre coautorii inițiativei legislative privind moțiunea de cenzură, a explicat în cadrul emisiunii motivele acestei propuneri.
„Veniturile proprii ale Găgăuziei, fără a lua în considerare situația cu rambursarea TVA, au scăzut cu 10 milioane de lei pe parcursul anului. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în ultimii cinci ani. Acest lucru arată că atât bugetul, cât și economia Găgăuziei trec prin procese complicate și că ne aflăm într-o criză bugetară”, a declarat Tarnavski.
Ivan Colioglo, șeful Departamentului de Afaceri al Bașcanului, a declarat în apărarea Comitetului Executiv că există o evoluție proastă a bugetului și la nivel național.
„În general, climatul economic pentru afaceri a scăzut. Producția industrială în Moldova a scăzut cu 5 la sută. O serie de întreprinderi industriale mari au părăsit țara”, a comentat Colioglo.
Un alt invitat al emisiunii, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Ivan Dimitroglo, a amintit că bugetul era mai mic decât cel actual, dar din anumite motive regiunea autonomă a stopat finanțarea unor programe sociale.
Vicepreședintele Comitetului Executiv Ilia Uzun nu a fost de acord cu el.
„Toate programele au fost plătite 100%”, a răspuns Uzun.
Informațiile oficiale îi contrazic declarația. Astfel, pensionarii din Găgăuzia nu au primit încă compensații de la bugetul regiunii autonome pentru nicio lună din perioada de furnizare a căldurii.
După difuzarea emisiunii, Alexandr Tarnavski a declarat că afirmațiile sale critice la adresa lui Ilan Șor au fost tăiate din video. Conducerea GRT nu a comentat încă situația.