Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, meritul Rusiei?

Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, meritul Rusiei?
© EPA/STRINGER   |   Copii se joacă lângă monumentul generalului rus Suvorov în timpul celebrării zilei independenței în centrul orașului Tiraspol, la 78 km est de Chișinău, 02 septembrie 2013.

Reluarea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană printr-o schemă finanțată de către Rusia este descrisă triumfalist de către presa din regiunea transnistreană. Meritele depășirii crizei energetice îi sunt atribuite Federației Ruse și liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În același timp, în niciun material nu se menționează, fie și în treacăt, durata în care vor fi livrate gazele naturale de către compania maghiară MET sau condițiile în care a fost oferit creditul rusesc din care sunt plătite gazele care ajung în prezent în stânga Nistrului.

Tiraspolul solicită reluarea negocierilor în formatul 5+2

Reprezentantul președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Lenk, a vizitat, pe 14 februarie a.c., regiunea transnistreană unde a avut întrevederi cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și așa-numitul ministrul de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, potrivit „TSV”. Krasnoselski a solicitat reluarea negocierilor privind soluționarea problemei transnistrene în formatul 5+2 (format din care fac parte Tiraspolul, Chișinăul, OSCE, Rusia și Ucraina ca mediatori, și SUA și UE ca observatori; format care nu mai este funcționali de mai mulți ani, inclusiv din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei). La rândul său, Thomas Lenk a subliniat angajamentul său personal pentru dialog în procvesul de negocieri și reglementarea problemei transnistrene. „Trebuie să fim optimiști, dar activarea formatului 5+2 printr-un singur clic nu va fi posibilă”, a spus Thomas Lenk. Totodată, diplomatul a dat asigurări că el și colegii săi vor acționa, utilizând la maxim posibilitățile disponibile.

Postul TV „Pervi Pridnestrovski” citează mesajul lui Vadim Krasnoselski, care îi mulțumește Ministerului rus al Energiei pentru sprijinul oferit în soluționarea crizei energetice, menționând că reluarea aprovizionării cu gaze naturale s-a datorat unui credit rusesc. De asemenea, Krasnoselski a amintit și de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău care a permis tranzitul gazelor către malul stâng al Nistrului, prin intermediul Moldovagaz.

Ceea ce nu menționează, însă, autorii materialului este că, în comunicatul companiei maghiare MET, care în prezent livrează gaze în regiunea transnistreană, se precizează că este vorba de un acord pe termen scurt, iar președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a subliniat că „livrările de gaze naturale de către compania /.../ „MET Group” facilitează rezolvarea problemei aprovizionării cu gaze pe parcursul lunii februarie 2025”.

Industria transnistreană stagnează în lipsă de gaze

În același timp, potrivit „Radio Pridnestrovia”, așa-numitul ministrul al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik, a menționat că volumul de gaze care ajunge în regiune nu permite relansarea activității companiilor industriale, cantitatea furnizată zilnic de compania MET fiind de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale. Potrivit lui Obolonik, această cantitate este suficientă doar pentru necesitățile populației.

Deși aadministrația de la Tiraspol se arată convinsă că actuala criză energetică a fost depășită datorită Moscovei, „Novostipmr” anunță că starea excepționalăsau de urgență în economie a fost prelungită până pe 10 martie a.c. Portalul amintește că starea de urgență în economie a fost instituită în regiune la 11 decembrie anul trecut din cauza riscului sistării furnizării de gaze către regiunea transnistreană la începutul anului 2025. Pe 9 ianuarie a.c., acest regim a fost prelungit cu 30 de zile din cauza crizei energetice.

„Novostipmr” mai transmite că regimul de la Tiraspol are bani pentru achitarea pensiilor doar pentru ianuarie și februarie a.c.. „Trebuie să înțelegem că resursele sunt limitate. De evoluția situației, vor depinde și capacitățile noastre”, a menționat șeful așa-numitei comisii parlamentare pentru economie de la Tiraspol,Victor Guzun, subliniind că astăzi, când multe întreprinderi nu funcționează și sunt inactive, contribuțiile fiscale la buget sunt minime.

De asemenea, valoarea schimburilor comerciale ale regiunii separatiste s-au prăbușit în ianuarie cu 43 la sută.

Deși regiunea trece printr-o profundă criză economică, liderul de la Tiraspol, construiește un muzeu dedicat armatei sovietice. Potrivit „TSV”, acesta a efectuat o vizită la fața locului pentru a verifica cum evoluează lucrările și a dat indicații ca edificiul să fie terminat până la „aniversarea a 35 de ani de la înființarea republicii” (2 septembrie 2025 – n.a.).

Timp citire: 3 min