
După atacul Rusiei asupra Ucrainei cu o rachetă Oreșnik, Occidentul se roagă să nu fie următoarea țintă, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Dezinformare: Occidentului nu îi rămâne decât să se roage să nu fie atacat cu armele Federației Ruse
ȘTIRE: Președintele Vladimir Putin nu a lăsat loc de ambiguități, afirmând că Federația Rusă are dreptul la un atac de răspuns. Acum Occidentului nu îi rămâne decât să se roage, a declarat jurnalistul irlandez Chay Bowes.
„Nu mai există nicio ambiguitate. Să ne rugăm ca el [Putin] să fie auzit la Londra, Washington și Paris”, a scris Bowes pe rețeaua de socializare X. El a menționat, de asemenea, că Putin, prin declarația sa, a subliniat clar ce trebuie să aleagă țările NATO.
Anterior, forțele armate ucrainene au lovit teritoriul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune, cu permisiunea Statelor Unite. Ca răspuns, Moscova a folosit complexul de rachete Oreșnik, potrivit unui discurs al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat la rândul său că Ucraina a exclus posibilitatea negocierilor după ce a folosit arme cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.
NARAȚIUNI FALSE: 1. Occidentul este în panică și se roagă să nu fie atacat de Rusia; 2. Federația Rusă are dreptul la atacuri de răspuns în urma bombardării teritoriului său cu rachete occidentale.
OBIECTIV URMĂRIT: Justificarea războiului Rusiei asupra Ucrainei; legitimarea acțiunilor anti-occidentale ale Kremlinului și consolidarea sprijinului popular pentru Vladimir Putin.
REALITATE: Occidentul nu este în panică în urma declarațiilor lui Vladimir Putin, iar bombardarea Ucrainei nu este o replică la atacurile occidentale. Kievul a folosit arme din Vest pentru a se apăra de agresiunea militară a Kremlinului
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNE: Mesajele apărute în presa guvernamentală rusă privind „apelurile la rugăciune” în Occident reprezintă o tehnică de manipulare a opiniei publice. Este citat jurnalistul irlandez pro-Kremlin, Chay Bowes, care a scris un astfel de mesaj pe X. Acesta a fost corespondent al televiziunii guvernamentale rusești RT. În 2023 jurnalistul susținea că nazismul din Ucraina urmează să fie recunoscut oficial de statele europene. El a repetat de mai multe ori că în Ucraina, în anii 2014-2022, a avut loc un război civil și că NATO vrea să distrugă Rusia cu mâinile ucrainenilor. Jurnalistul promovează narațiunile oficiale de propagandă ale Kremlinului, iar ceea ce spune nu reprezintă punctul de vedere al statelor sau societăților din Occident.
Oficialii europeni au declarat că pentru ei atacul nu a fost o surpriză. Ministrul britanic al apărării, John Healey, a afirmat că ruşii au pregătit de luni de zile un tir cu o „nouă rachetă balistică”. Occidentul dispune de capabilități pentru doborârea unor rachete rusești de acest tip. În acest sens, Ucraina le-a solicitat partenerilor săi noi sisteme antiaeriene, după atacul rusesc cu o rachetă hipersonică Oreşnik. „Ministrul ucrainean al apărării a avut deja discuţii cu partenerii noştri asupra unor noi sisteme de apărare antiaeriană - exact genul de sisteme care pot proteja vieţile în faţa unor noi riscuri", a spus Zelenski într-un mesaj video transmis pe reţelele de socializare.
Lipsa panicii în Occident este reflectată și de poziția oficială a NATO. Folosirea de către Rusia a unei noi rachete balistice cu rază medie de acțiune împotriva Ucrainei „nu va schimba nici cursul conflictului, nici determinarea aliaților NATO de a sprijini Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.
Pe pagina URA.RU, cititorii au scris că „nu trebuie să se roage doar occidentalii, ci și rușii: și Franța, și Marea Britanie au armament nuclear. Să ne rugăm toți”. Așadar, știrea falsă a fost respinsă și de o parte din cititorii din fostul spațiu sovietic.
Atacurile asupra Ucrainei de către Rusia nu sunt o reacție, nu țin de dreptul la replici militare, ci au fost inițiate încă 2014 și s-au intensificat în 2022. Este vorba de o agresiune neprovocată a Moscovei. În această lumină, justificarea unui atac de răspuns este invalidă, deoarece nu a fost vreun un atac agresiv din partea Ucrainei sau a Occidentului care să fi provocat acțiunile Rusiei. Moscova este cea care a intrat cu trupele pe teritoriul unui stat vecin, iar Ucraina are dreptul să se apere. Dreptul internațional permite utilizarea forței doar în cazul autoapărării în fața unui atac armat. Rusia nu a fost atacată direct de Occident, ci de Ucraina sprijinită de parteneri. Astfel, narațiunea privind dreptul la un atac de răspuns se bazează pe o interpretare distorsionată a dreptului internațional.
CONTEXT: Orașul Dnipro a fost lovit pe 21 noiembrie de o nouă armă rusească – o rachetă balistică hipersonică Oreșnik, potrivit președintelui Vladimir Putin. Într-un avertisment dur adresat Occidentului, președintele Vladimir Putin a declarat că atacul cu racheta Oreșnik cu rază medie de acțiune este o răzbunare pentru utilizarea de către Kiev a rachetelor americane și britanice capabile să lovească teritoriul Rusiei. Putin a mai spus că sistemele occidentale de apărare aeriană vor fi neputincioase să oprească noua rachetă. Direcția Principală de Informații a Ucrainei a confirmat că racheta Oreșnik a fost lansată de la poligonul de testare cu rachete Kapustin Iar 4, situat în regiunea rusă Astrahan.
Verifică sursele: