
Republica Moldova așteaptă în următoarele săptămâni prima tranșă din cel mai mare ajutor financiar primit în istoria sa recentă de la desprinderea de defuncta URSS în 1991. În următorii trei ani de zile, Uniunea Europeană a decis să acorde Chișinăului o infuzie de 1,9 miliarde de euro. Vestea și mai bună este că 18% din această sumă, adică circa 315 milioane de euro, vor ajunge în curând și vor fi vărsate rapid în proiecte importante pentru dezvoltarea statului.
Un ajutor echivalent cu 10% din PIB
Această sumă echivalează cu peste 10 la sută din actualul PIB al Republicii Moldova. Dacă estimările dau acum un PIB de circa 19,65 de miliarde de dolari, la finele următorului ciclu electoral la termen, mai precis în 2029, Republica Moldova ar trebui să aibă un produs intern brut de 28,91 de miliarde de dolari. Matematic, asta ar însemna o creștere de circa 50%.
De asemenea, Republica Moldova a devenit simbolic și punctul de sprijin al UE în regiune. Parlamentul European a mai decis și deschiderea unui birou de legătură în Republica Moldova. Acest birou va avea misiunea de a ajuta Parlamentul Republicii Moldova și restul autorităților să accelereze integrarea europeană și să transpună legislația europeană în legislația națională, componentă importantă a procesului de aderare la Uniunea Europeană.
In extenso, viitorul Biroul al Parlamentului European va putea comunica oamenilor beneficiile integrării europene și toate măsurile luate la nivel european pentru sprijinirea Republicii Moldova și a cetățenilor săi.
Prin astfel de acțiuni de informare, Parlamentul European își pune ca scop combaterea mai eficientă a încercărilor Federației Ruse de a manipula și dezinforma cetățenii Republicii Moldova cu privire la Uniunea Europeană. Biroul va deservi toate regiunea Parteneriatului Estic, ceea ce conferă Republicii Moldova un rol extrem de important în regiune în cadrul politicii estice a UE.
Matematică versus război hibrid
Dar, lăsând matematica la o parte cu privire la ajutorul de 1,9 miliarde de euro ce stă să vină la Chișinău din partea UE în aceste vremuri grele, pentru atingerea acestei ținte economice frumoase există și condiții extrem de importante. Pe fondul unei polarizări extreme pe care am văzut-o cu toții în cifrele referendumului pentru integrare în UE de toamna trecută, atunci când referendumul a trecut la mustață, este nevoie de o înțelegere mai bună în societate despre ce își dorește fiecare cetățean pentru el și familia sa.
La prima vedere, acest lucru nici măcar nu ar trebui să trezească dubii. Însă realitatea este alta. În ciuda faptului că UE oferă sume istorice în schimbul unor reforme care la finalul zilei nu fac decât să ajute Republica Moldova la propria-i dezvoltare, mințile și inimile oamenilor sunt otrăvite de propagandă rusă. Dacă Rusia înseamnă în aceste zile, mai evident ca oricând, doar calea războiului și a distrugerii, o bună parte a societății Republicii Moldova nu este convinsă de acest lucru.
Oricât ar plusa UE și oricâte reforme s-ar face, uneori persită impresia că societatea nu are capacitatea de a discerne între bine și rău și se complace în acest prizonierat al sindromului Stockholm față de Russkii Mir. Este o atracție inexplicabilă spre morbid.
Pe de altă parte, nici guvernarea pro-europeană nu a fost capabilă până acum să explice simplu și pe înțelesul tuturor beneficiile pe care le aduce Uniunea Europeană, în special în mediul rural. Este nevoie ca toți politicienii pro-europeni să coboare din “turnul de fildeș” și să iasă în campanii de informare din ușă în ușă. Unii preferă flecăreala sau disputele sterile pe rețele de socializare, dar realitatea este că nimeni nu vorbește cu cetățenii față în față.
Frica de a greși îi paralizează de multe ori pe oamenii politici pro-europeni să comunice simplu și suficient cu cetățeni, aceasta fiind una dintre consecințele războiului hibrid pe care Rusia îl duce în Republica Moldova. Sigur, este dificil să explici omului de la țară ce sunt acelea tactici FIMI (manipularea informației de o putere străină și interferență), dezinformare și fake news, sau să îi vorbești despre operațiuni de tip psy-ops. Dar nu există altă cale decât de a lupta printr-o informare corectă.
Este vital pentru Republica Moldova ca, în contextul unor vremuri incerte legate de războiul din Ucraina, statul să-și continue parcursul european. Nu va fi însă ușor. De soarta războiului din Ucraina va depinde mult și votul din toamnă al cetățenilor Republicii Moldova la alegerile parlamentare. O pace justă, cât mai bună pentru Ucraina, ar da un plus de curaj votului pro-european. În caz contrar, populația va fi și mai confuză și speriată. Oamenii ar putea vota mai mult emoțional decât rațional.
Scenarii de lucru și interesele Moscovei
Nu în ultimul rând, Rusia va arunca totul în această luptă nebună de la toamnă. Tot arsenalul greu de influență, dezinformare, vot contra plată și chiar acțiuni ce pun în pericol securitatea Republicii Moldova, va fi pus în mișcare. Este un joc de totul sau nimic pentru Rusia. Un mandat de alți patru ani cu o conducere pro-europeană va cristaliza ideea europeană și uni oamenii în jurul acestui deziderat.
Moscova este conștientă de acest lucru și nu se va da în lături de absolut niciunul dintre aceste mijloace. Scenariul maxim pentru Kremlin ar fi instalarea directă a unui guvern pro-rus care să servească țara intereselor Moscovei și să creeze o problemă suplimentară pentru Ucraina, dar și pentru frontiera NATO și UE. Un scenariu care ar fi similar cu cel în care se află în prezent Belarus, o bază bună de manevră a Rusiei asupra Ucrainei, dar și regiunii baltice.
Scenariul moderat ar fi crearea unei coaliții pro-europene, dar cu elemente oligarhice sau chiar pro-ruse care să frâneze din interior reformele necesare și procesele de europenizare a Republicii Moldova. Un machiaj și o deghizare pro-europeană de formă, dar care să dinamiteze din interior coaliția și să prezinte forțele pro-europene veritabile ca fiind unele slabe. Acest scenariu ar comporta, cu diverse particularități, modelul georgian care în cele din urmă a dus la dinamitarea treptată a relației Bruxelles-Tbilisi.
Scenariul optim pentru pro-europeni, dar puțin probabil pe acest fond de polarizare și de dezinformare care este încă la cote maxime pe rețelele de socializare dominate de narațiunile false ale Moscovei, ar fi ca forțele pro-europene veritabile să obțină o majoritate minimă, dar suficientă pentru a asigura în continuare parcursul european al Republicii Moldova.
În acest context, Republica Moldova încearcă să obțină cât mai mult sprijin extern pentru ca aliații săi europeni să o ajute în acest deziderat și a unui nou mandat pro-european în următorii patru ani. Relațiile externe sunt bune, așa cum s-a întâmplat recent la Paris prin semnarea unor acorduri de colaborare cu Franța, dar este necesar ca politicienii pro-europeni să-și suflece încă de pe acum mânecile și să iasă în campanii de informare prin orașe și sate, dar și în prime-time în primul rând cu proiecte clare de dezvoltare și apoi cu măsuri clare și profilactice de a opri tăvălugul dezinformării care curge în continuare pe diverse canale controlate de actori apropiați Federației Ruse.
Naivitate și realități paralele
De asemenea, cine crede naiv că actualul Partid Acțiune și Solidaritate (PAS) va mai putea obține puterea de unul singur se înșală amarnic. Este nevoie de o consolidare pe intern a tuturor forțelor pro-europene care trebuie să se reunească într-un format de discuții un pic mai restrâns și mai închegat, nu în cadrul acelui simulacru de “Pact Snagov” pervertit într-o variantă neaoșă “a la russe”. Nu în ultimul rând, pro-europenii trebuie să lucreze cel mai mult cu nehotărâții și dezamăgiții de jumătățile de măsură care li s-au oferit până acum de către actuala guvernare.
Așadar, este nevoie de o strategie bine pusă la punct care să vizeze cele mai proaste scenarii și mai puțin naivitățile unor politicieni neexperimentați neancorate în realitățile de pe teren. Iar exemplu cel mai bun a fost referendumul pentru integrare europeană. Drumul european, la fel ca adevărul, nu este proprietatea nimănui. Ci un bun comun și mai ales un angajament care trebuie să tragă toată lumea de bună credință în aceste vremuri istorice. Republica Moldova poate fi pe val sau riscă să intre sub el și să se piardă în aceeași zonă gri în care este cantonată de mai bine de trei decenii. Totul depinde de pregătirea din timp a terenului și de un plan bine pus la punct!