Primul summit bilateral Republica Moldova-Uniunea Europeană a avut loc la Chișinău, pe 4 iulie a.c. Acest eveniment demonstrează, o dată în plus, că relațiile Chișinăului cu Bruxellesul trec la o nouă etapă, una calitativ mai înaltă.
Chiar dacă anunțată de ceva timp, vizita președintelui Comisiei Europene Antonio Costa și a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen a bulversat Chișinăul politic.
Federația Rusă a intensificat operațiunile hibride împotriva Republicii Moldovei înainte de summit-ului RM-UE, susține Serviciul de Informații externe al Ucrainei.
Uniunea Europeană va fi reprezentată de Președintele Consiliului European, António Costa, și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pentru Republica Moldova va primul summit de acest fel. Acest nou format de dialog, ce urmează să devină unul regulat, reflectă aprofundarea relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și marchează trecerea la o nouă etapă în parcursul de integrare europeană.
Republica Moldova și-a reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina, avertizând asupra riscurilor tot mai mari ale războiului și ale amenințărilor hibride ruse, în cadrul summitului regional desfășurat la Odesa.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere trilaterală cu Președinții Ucrainei și României, la Odesa, în marja Summitului Ucraina – Europa de Sud-Est.
Vucic va participa la Summitul Ucraina-Europa de Sud-Est, de la Odesa.
Întrunirea liderilor statelor NATO va avea loc la Haga, în 24-25 iunie.
Maia Sandu a confirmat participarea la viitorul Summit Ucraina – Europa de Sud-Est.
O delegație americană a purtat separat negocieri cu reprezentanți ai Ucrainei și Rusiei la nivelul grupurilor de experți, între 23 și 25 martie a.c., la Riad, în Arabia Saudită, ia cel mai important rezultat al acestor discuții pare să se referă la un armistițiu la Marea Neagră. Se creează, însă, impresia că SUA și Rusia au înțeles în mod diferit cele convenite.
Unitatea G7 este puternic zguduită de războiul comercial pe care Donald Trump îl poartă cu aliaţii săi apropiaţi.
Declarația privind Ucraina a fost adoptată fără susţinerea Ungariei.
UE convoacă un summit de urgență privitor la situația din Ucraina pe 6 martie.
Solicitarea executivului de la Roma vine în contextul disputei dintre preşedinţii american şi ucrainean.
Statele semnatare s-au pronunțat în favoarea unei mai bune guvernanțe a inteligenței artificiale.
Kremlinul consideră prematură discuţia despre această întâlnire.
Aceştia ar fi complotat să îl asasineze pe preşedintele Lula şi să dea o lovitură de stat.
Aceştia vor participa la un summit consacrat războaielor purtate de Israel în Fâşia Gaza şi Liban.
Conferința este considerată "rivala" estică a Conferinței de Securitate de la München.
Volodimir Zelenski şi-a anunţat participarea la eveniment.